De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform.

De 32-jarige is veroordeeld voor het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiële fraudes ooit maakt. Zijn gevangenisstraf had in theorie op kunnen lopen tot 110 jaar.

Bankman-Fried werd in november al door een jury schuldig bevonden aan zeven aanklachten om fraude en samenzwering. De aanklagers wilden hem veertig tot vijftig jaar achter de tralies zien verdwijnen, maar zijn advocaten betoogden dat een celstraf van slechts enkele jaren “passend” zou zijn.

Bankman-Fried sluisde tegoeden van klanten van FTX door naar zijn investeringsfonds Alameda Research, en deed daar vervolgens risicovolle investeringen mee. Toen klanten daardoor niet bij hun geld konden, ging FTX failliet.

Het ineenstorten van FTX zorgde voor een grote schokgolf op de wereldwijde cryptomarkten. Na het bankroet verloor de bitcoin, de bekendste digitale munt, bijna een kwart van zijn waarde.

Tijdens de rechtszaak hebben diverse vrienden en collega's verklaard dat Bankman-Fried persoonlijk opdracht gaf tot het misleiden van zijn klanten.

Bankman-Fried probeerde de schuld eerst af te schuiven op een aantal van zijn vrienden, die leidinggevende functies hadden bij zijn bedrijven. Zij keerden zich daarom tegen hem en getuigden in de rechtszaak.

De oud-topman gaf in de rechtbank toe fouten te hebben gemaakt in de aanloop naar het faillissement van FTX, maar ontkent van zijn klanten gestolen te hebben.

'Geen meedogenloze financiële seriemoordenaar'

De advocaat van de oud-topman had nog aangevoerd dat de FTX-klanten hun geld uiteindelijk niet echt kwijt waren. "Sam was geen meedogenloze financiële seriemoordenaar", zo klonk het ook. Volgens zijn advocaat moest de gevallen cryptobaas als "onhandige wiskundenerd" worden gezien.

Maar de rechter wilde zich niet door die argumenten laten beïnvloeden. Hij wees erop dat Bankman-Fried eerder tijdens zijn getuigenis had gelogen en in het proces ook geen spijt had getoond.

"Hij wist dat het verkeerd was", benadrukte de rechter voordat hij de straf uitsprak. "Een dief die zijn buit meeneemt naar Las Vegas en met succes het gestolen geld inzet, heeft geen recht op korting op de straf door zijn winst uit Las Vegas te gebruiken om terug te betalen wat hij heeft gestolen."

Een "sorry" van Bankman-Fried kwam donderdag pas, maar dat was te laat. Hij moet niet alleen de cel in, maar moet van de rechter ook miljarden terugbetalen aan gedupeerde partijen. In totaal gaat het om meer dan 11 miljard dollar. De oud-topman had eerder al aangegeven dat hij van plan was om in beroep te gaan tegen zijn veroordeling.

Bankman-Fried geeft zijn bewakers beleggingstips

Bankman-Fried blijft in de gevangenis beleggingstips geven, schreef The New York Times onlangs. Hij zit sinds augustus vast in het vanwege de slechte leefomstandigheden beruchte Brooklyn’s Metropolitan Detention Center in New York en geeft zijn bewakers daar adviezen over crypto. Hij is naar verluidt vooral enthousiast over de cryptomunt Solana.

Zijn ouders, Joseph Bankman en Barbara Fried, maken zich zorgen over de leefomstandigheden in gevangenis. Ze hebben de rechtbank brieven geschreven met verzoeken om hun zoon meer faciliteiten te geven. Zijn moeder schreef dat ze echt bang is "voor het leven van Sam in de gevangenis."

"De manier waarop Sam zich presenteert, zijn onvermogen om sociale signalen op te pikken en zijn naïeve geloof in de kracht van feiten en argumenten om meningsverschillen op te lossen, brengen hem in groot gevaar", schreef zijn moeder.

LEES OOK: Waarom cryptobeurs FTX van Sam Bankman-Fried omviel: hoogmoed, hebzucht en incompetentie speelden sleutelrol, volgens schuldeisers